autlist

 


 

Autlist FAQJeg har glemt mit password til YahooGrupper.

( Øverst )

Jeg får ingen mails eller der er nogen mails jeg ikke får.

Der kan være opstået en teknisk fejl. Som regel skyldes det dog ikke problemer med mailinglisten, men at din Internet udbyder har tekniske problemer, så hvis det sker ofte kan en løsning være at skifte udbyder. Du kan formodentlig finde information om driftsstatus på din udbyders hjemmeside. Hvis du ikke får mails kan du enten skrive til mig eller dkautlist-adm.

( Øverst )

Der bliver skrevet for meget om ting der ikke handler om autisme.

Der er flere løsninger:

Filtre

De fleste personer bruger et mailprogram der giver dem mulighed for at filtrere emails på bestemte måder. Du kan feks. formodentlig flytte emails der indeholder bestemte ord i bestemte mapper, hvilket kan gøre det lettere at prioritere hvad du vil læse, man kan feks. få mailprogrammet til automatisk at slette mails der indeholder bestemte ord, eller har en bestemt afsender, med mere.

Hvis der er tale om at du foretrækker kun at læse om bestemte emner kan en mulighed være at flytte mails der indeholder bestemte ord i bestemte mapper, og de øvrige mails i andre mapper.

Bemærk at nogen bruger præfixet 'OT:' i titel linjen for mails der er 'off topic'. Mails der ikke handler om autisme er på denne liste 'off topic', så du anbefales at bruge præfix'et 'OT: ' ( O, T, kolon, mellemrum) hvis du skriver en mail der ikke handler om autisme af hensyn til dem der foretrækker kun at læse mails der handler om autisme. Hvis du feks. vil sende en mail med overskriften '101 pastaretter' der ikke handler om autisme, anbefales du i stedet at bruge overskriften 'OT: 101 pastaretter'. Bemærk at det ikke bør være '101 pastaretter (OT)', '(OT) 101 pastaretter', 'OT? 101 pastaretter', eller lignende; det skader mere end det gavner. Det kan en gang i mellem være svært at vurdere om noget man vil sende er 'off topic' eller ej; i disse tilfælde kan en mulighed måske være at dele ens mail op i to dele, og sende dem hver for sig (den ene med præfix'et OT, og den anden uden).

Hvis der derimod er tale om at der er én eller flere personer hvis mails du ikke ønsker at modtage, kan du få dit mailprogram til at slette alle vedkommendes mails uden at du behøver at hente dem fra serveren.

Hvis du er usikker på hvordan du kan få dit mailprogram til at filtrere dine mails på den måde du ønsker det kan du enten bede mig om hjælp, eller spørge via dkautlist-adm.

Kontakt afsender

Du kan kontakte afsenderen eller afsenderne enten privat eller via mailinglisten og forklare hvad problemet er.

Skriv til dkautlist-adm eller en moderator

Hvis det hverken nytter at filtrere dine mails eller at skrive til afsender, er en mulighed at skrive til dkautlist-adm eller en moderator og bede om hjælp. Moderatorerne vil herefter tage stilling til hvordan problemet evt. kan løses, og alle har mulighed for at sige sin mening på dkautlist-adm.

Hvis der er tale om en klage over et andet medlem skal diskussion om den helst foregå på dkautlist-adm, og ikke dkautlist.

Advarsel! Virus!!!!!!

Virusadvarsler er ikke nyttige men de har da en vis humorværdi. Heldigvis udviklede nogen, og det var ikke McAfee, en løsning for mange år siden. Løsningen er ikke primært antivirus programmer, men at tage regelmæssige backups (kopier) af ens vigtigste filer. Der er flere billige måder det kan gøres på:

 • kopier filerne over på disketter
 • brænd dem over på CD-ROM
 • læg dem ud på en hjemmeside (gratis, hvis du har fast pris)
 • læg dem ud på feks. FreeDrive (gratis, hvis du har fast pris)

"Men det tager alt for lang tid og jeg glemmer det!"
"Hvor lang tid tager det at lave det hele om hvis computeren bryder sammen eller du får virus? I øvrigt kan det automatiseres."

"Jeg bruger McNortons Hypersafe AntiVirus Killer (TM)"
"Tillykke, men i så fald kan du stadig få virus og computeren kan stadig gå i stykker"

Selv terrorisme, hellig krig, og utallige andre ulykker er backups effektive mod idet filerne kan lægges ud på en eller flere servere rundt om i verden. Backups er dog lige så effektive mod mindre katastrofale ulykker, som feks. en slidt harddisk, Windows der bryder sammen, eller virus.

De færreste kan bruge virusadvarsler til noget.

Især ikke dem der ikke indeholder et link til en hjemmeside med mere information, så man ved at der rent faktisk findes sådan et virus og at det ikke er noget nogen har fundet på.

Især ikke dem hvor der står at virus'et blev opdaget igår, så folk om et år stadig tror at det blev opdaget dagen før, længe efter virus'et er blevet udryddet.

Især ikke dem hvor der står at man skal videresende advarslen til ALLE på ens adresseliste så ALLE før eller senere får den samme advarsel mange gange og serverne bliver overbelastet og bryder sammen. Det er sjældent det giver mening at videresende en enkelt mail til alle på ens adresseliste.

Især ikke dem hvor der står at hvis man får en mail med titlen XXX skal man ikke åbne den vedlagte fil. Man skal nemlig aldrig åbne en vedlagt fil hvis man ikke ved hvad filendelsen indebærer, uanset titlen, og i øvrigt viser Outlook Express og Outlook ikke nødvendigvis filendelsen. Den eneste undtagelse er hvis man både stoler på afsender og man kan se på teksten at det er afsender der har sendt mailen (og ikke feks. et virus der kører på afsenders computer). Selv i dette tilfælde kan man dog ikke være 100% sikker på at afsender ikke har fået virus og at man ikke kan blive smittet ved at åbne filen.

Måske kan McAfee, Norton, og andre producenter af viruskillere dog bruge virusadvarsler til noget. Hvorfor ikke sende virusadvarslen til dem i stedet for til folk der alligevel ikke kan gøre noget ved det? Hvis de mener advarsler kan bruges har de sikkert også en mailingliste man kan tilmelde sig, så folk slipper for at læse om virusadvarsler alle andre steder.

Computervira er langt fra så farlige som medierne og folk vil have en til at tro. Det er da rigtigt at de i nogle tilfælde kan gøre skade, men hvis de forårsager permanent skade er man selv ude om det lige som det også er ens egen skyld hvis man mister filer efter ens computer er brudt sammen.

Når det er sagt er der dog nogle ting man kan gøre for at sikre sig selv og andre lidt ekstra (ikke kun mod virus):

 • brug Windows Update en gang i mellem hvis du bruger Windows; en ekstra fordel er at Windows i så fald måske ikke bryder sammen lige så ofte idet nogle af de utallige fejl i Windows bliver rettet.
 • download aldrig programmer fra feks. Morpheus, KaZaa, Gnutella, og andre peer to peer programmer, det kan næppe blive mere usikkert. Det er dog ok at downloade musik, tekstfiler, billeder, og animationer.
 • hvis du downloader programmer fra en hjemmeside så overvej om du kan stole på dem der har lavet hjemmesiden.
 • opdater alle programmer en gang i mellem
 • Åben ikke vedlagte filer fra emails uden videre. Hvis det er et program så spørg evt. afsender hvor vedkommende fik det fra, og foretræk at downloade det direkte fra en hjemmeside hvis afsender fik det på den måde. Check også at det virkelig er afsender der har sendt mailen og ikke et virus der kører på afsenders maskine eller en forfalsket email; det kan gøres ved at læse teksten og hvis man er i tvivl kan man spørge afsender.
 • Lad være med at sende Word dokumenter til andre hvis formateringen ikke er vigtig og det kun er teksten der betyder noget
 • installer en firewall (gratis) der kan hindre udgående trafik.
 • sæt indstillingerne for stifinderen til at vise filendelser og til ikke at vise miniatyrer.
 • hvis du bruger Windows NT, 2000, eller XP, så opret en brugerkonto der ikke har administrative rettigheder og brug den til hverdags i stedet for en administrator konto.
 • slå NetBIOS ("Klientprogram til Microsoft-netværk" i "Netværks- og opkalds-forbindelser") helt fra, og brug i stedet en FTP server hvis du har brug for fildeling
( Øverst )